BÉTA
Az Ön számára is elérhető OSB lap árak
30 - 360 - 2046

OSB lapok bevonása, védelme

Az OSB lapok egyre szélesebb körben terjednek el, és nem véletlenül, hiszen ideális megoldást jelentenek a mind népszerűbb könnyűszerkezetes házak megépítésekor. De hogyan lehetséges a bevonásuk, védelmük?

Beltérben különösebb felületkezelésre nem lesz szükségünk, hiszen egyrészt az OSB lap remek tulajdonságainak köszönhetően már eleve eléggé ellenálló, másrészt ebben az esetben nem kell a környezet káros hatásai ellen védenünk azt – ilyenkor elegendő az is, ha egyszerűen egy lakkréteget viszünk fel rá, amely javarészt esztétikai célokat szolgál. Kültéren ugyanakkor a lapokat védeni kell a napsugárzás, a csapadék ellen, hogy ne fakuljon, ne málljon szét.

A szakemberek általában azt javasolják, hogy az OSB lapokat festeni ne próbáljuk – ha a festék olyan típusú, amely védelmet nyújt a lap számára, abban nem lesz hiba, esztétikailag azonban nagy valószínűséggel erősen megkérdőjelezhető lesz majd az eredmény. Éppen ezért rendszerint a lazúrt javasolják ilyen célra, a festék használatától pedig óva intenek. Lehet persze, hogy elsőre ez nem tűnik fel, de hacsak nem nagyon jó minőségű – és ezért magasabb árkategóriájú – festéket használunk, néhány éven belül jelentősen romlik majd a bevonat állaga. A lenolaj, amelyet egyébként gyakran alkalmaznak hasonló célokra, a legtöbben szintén nem ajánlják.

Védhetjük a lapokat emulziós parafinbevonattal vagy különféle vízbázisú bevonó anyagokkal, amelyek az időjárás viszontagságai ellen nyújthatnak megfelelő védelmet akár hosszabb időn keresztül. Mindig figyeljünk azonban arra, hogy olyan lapot vásároljunk, amely a céljainkra megfelel, létezik ugyanis kül- és beltéri változat is. Kültéren szintén megfelelő lehet a lakkbenzines festék.

Amire minden esetben figyelni kell, hiszen kültéri munkáról van szó, hogy a felület bevonása előtt alaposan le kell azt tisztítani, ha hosszú távon is minőségi eredményt akarunk elérni. Ezért a felületet alaposan készítsük elő, végezzük el a zsír- és portalanítást minél nagyobb gonddal.