BÉTA
Az Ön számára is elérhető OSB lap árak
30 - 360 - 2046

Hogyan készülnek az OSB lapok?

Az OSB lap olyan agglomerált lap, amelyet háromrétegű erdei fenyőből, faforgácsokból készítenek el ragasztásos technológiával.

A gyártás minden nagyobb gyártó esetében gyártósoron történik, a legmodernebb technológiák felhasználásával, ami nem csak gyorsaságot és hatékonyságot biztosít a folyamat során, de egyben azt is jelenti, hogy a lehető legjobb minőségben készülnek el az OSB lapok.

A lap alapanyagaként rendszerint fenyőt vagy más, az erdészeti munkák során keletkezett faanyagokat használnak fel. Nagy előnye a terméknek, hogy 90-95 százalékban fából készül. A ragasztáshoz egy műgyantafajtát, a MUPF-ot (modifikált karbamid-fenol-formaldehid) használják fel, amely kiváló vízállóságot biztosít az elkészült termékek számára.

A rönkök osztályozására még alapanyagként sor kerül, a kiválasztott darabokat pedig először is megtisztítják, kérgezik, majd a fából téglalap alakú háncsokat készítenek, ezeket nevezzük mikrofurnéroknak. Ezek rendszerint 100-1200 milliméter hosszá és 0,6 milliméter vastagságú furnérok.

Ezeket a mikrofurnérokat átvezetik a szárítódobokon, majd bevonják őket a fent már említett speciális műgyanta ragasztóanyaggal. A megfelelő szilárdság elérése érdekében a mikrofurnérokból magas hőmérsékletes és óriási préserő alkalmazásával készítenek lapokat.

Az OSB lap vastagságát az határozza meg, hogy a préselést megelőzően a rétegrendben elhelyezett mikrofurnérokat milyen vastagon terítik.

Az utolsó lépés nem más, mint az OSB lapok bevonása védőanyaggal. Ezt általában a kültérre szánt lapok esetében végzik el, rendszerint emulziós parafint használnak fel hozzá, ami kiváló védelmet biztosít az időjárás káros hatásai, a csapadék ellen. A vízállóságot nem csak a műgyanta ragasztóanyag erősítik, de az is, hogy az alapanyagként felhasznált erdei fenyőnek igen magas természetes gyantatartalma van.

Az OSB lapok négy alaptípusban készülnek el – az OSB-1 és OSB-2 típusú lapokat beltéren való használatra készítik, míg az OSB-3 és OSB-4 típusokat kültérre szánják, szerkezeti borításra.