BÉTA
Az Ön számára is elérhető OSB lap árak
30 - 360 - 2046

Épületszerkezetek OSB-ből

Épületszerkezetek készítéséhez rengeteg különféle megoldást használnak a szakemberek. Az egyik ezek közül az OSB lap, amelyet számos tulajdonsága tesz tökéletesen alkalmassá arra, hogy faházak és könnyűszerkezetes épületek egyik fő alkotóeleméül szolgáljon.

Ha úgy döntünk, hogy ezt a remek anyagot használjuk fel, mindenekelőtt meg kell határoznunk majd a favázoszlopok helyzetét. Ezeket a minél nagyobb teherbírás miatt ajánlatos viszonylag sűrűn elhelyezni (körülbelül 50-60 centiméterenként), bár az OSB lapok maguk is nagy teherbíró képességgel és kiváló szilárdsági mutatókkal bírnak.

Az OSB általában a héjazásnál kerül elő. A falak belső felületét, valamint a válaszfalak mindkét oldalát boríthatják ezekkel, a vázoszlopok közé pedig üveg- vagy kőzetgyapot szigetelést helyeznek el. Ezzel a megoldással nagyon energiatakarékos, a modern falazóblokkokénál akár kétszerte jobb hőszigetelési értékekkel bíró falakat kaphatunk.

Acélszerkezetes ház is borítható OSB lapokkal. Ebben az esetben sokszor külső hőszigetelő rendszert és vakolatot alkalmaznak, amelynek a rögzítésére az OSB remekül megfelel. Előnyük, hogy szerepet játszanak az épület statikai merevítésében is szilárdságuk révén.

Acélszerkezetre rögzítésükre ebben az esetben leggyakrabban önfúró csavarokkal kerül sor.

A könnyűszerkezetes házak esetében általánosságban kijelenthető, hogy az OSB alkalmazására azért kerül sor, mert nem csak segít a ház szerkezetének stabilabbá tételében, de nagy szerepet játszik a minél nagyobb energiahatékonyság elérésében is. A megrendelő kívánalmaitól függően a falak külső és belső felülete is burkolható ilyen lapokkal, amelyek arra is nagyszerűen megfelelnek, hogy különböző vakolat- és hőszigetelő rendszereket rögzítsenek rájuk.

Ilyen típusú épületek esetén azért is használják még gyakran az OSB-t, mert környezetbarát – elkészítéséhez szinte bármilyen olcsóbb, akár az erdészeti munkák melléktermékeként létrejövő faanyag megfelel, a környezetre nézve káros anyagokat, így például főként ragasztót pedig a lehető legminimálisabb százalékban tartalmaz csak.