BÉTA
Az Ön számára is elérhető OSB lap árak
30 - 360 - 2046

Az OSB lapok megfelelő szállítása és tárolása

Mint minden építőanyag esetén, az OSB lapoknál is figyelni kell arra, hogy amíg felhasználásra nem kerülnek, hogyan tároljuk, szállítjuk őket. A mozgatás során ugyanis igen könnyen megsérülhetnek, ha pedig nem megfelelő módon tároljuk őket, akár rövidebb idő alatt is komoly állagromláson mehetnek keresztül, akár használhatatlanná is válhatnak.

Nem mindegy az elhelyezés

A tárolásnál figyeljünk arra, hogy mindig jól szellőző, zárt tárolóban kell elhelyeznünk a lapokat, vízszintes helyzetben, lehetőleg azonos magasságú párnafákon elhelyezve, megelőzendő, hogy az anyag deformálódjon. Ugyanezért arra is figyelni kell a párnafák elhelyezésekor, hogy ne legyen túl nagy a közöttük lévő távolság – 80 centiméteresnél nagyobb távolságra sohase helyezzük őket egymástól.

Ha nem tudjuk a tárolást zárt helyen biztosítani, mindent meg kell tennünk a védelem érdekében – a lapokat el kell különíteni a talajtól, sík felületre helyezett raklapon kell tárolni, lefedve, de úgy, hogy a levegőzés biztosítva legyen.

Óvjuk a nedvességtől

Mivel alapvetően faanyagról van szó, magától értetődő, hogy vízzel, nedvességgel nem érintkezhet, mindent meg kell tennünk ennek elkerülése érdekében. Ezért is fontos, hogy zárt helyiségben tároljuk a lapokat, felületüket pedig fedjük le valamivel, még akkor is, ha egyébként nem áll fenn a veszélye annak, hogy csapadék éri őket. Ez véd a porszennyeződéstől is, amire szintén nem árt figyelni.

A szállítást olyan gépjárművel végezzük, amely lehetővé teszi, hogy a lapokat megfelelően rögzítsük. Szintén fontos, hogy zárt gépjármű legyen – a lapok ugyan magukban viszonylag jó – azaz alacsony – nedvszívó képességgel rendelkeznek, és különféle bevonatokkal ellátva akár kültéren is alkalmazhatóak, felhasználás előtti állapotukban érzékenyek. Így tehát nem csak a tárolást, de a szállítás, mozgatás során is védeni kell őket az esőtől, hótól, fagytól, összességében bármilyen típusú csapadéktól. Így elkerülhető, hogy már a beépítés előtt le kelljen cserélnünk a megvásárol építőanyag egy részét.